Ombytta roller 2

Jag fick en kommentar på inlägget där jag la upp Jenna Marbles video. Kommentaren kom från min kära kusin Tobias (kul att du läser min blogg Tobbe!), och jag känner att jag måste förtydliga varför jag valde att lägga upp videon.


Tobbes kommenatar:
Tycker jag knappast du behöver uppmana till, manskroppen objektifieras nära nog i samma omfattning som kvinnans, det som bör beaktas nuförtiden är skillnaderna på vilket sätt man gör det. Alltså typ reklambild på både man och kvinna som är halvnakna bägge två med sjukt idealliserade kroppar, retuscherade och hela det vanliga sexuellasirade marknadsföringsdravlet, så långt patetiskt och komplexskande men hyfsat jämställt iaf, det som man bör reagera över är när förut beskrivda bild skildrar en bredbent stående man med svällande muskler som utstrålar kraft och pondus och nedanför ligger då kvinnan undergivet i en pose som tydligt visar att hennes uppgift är att finnas där till den maktfullkomlige mannens behag och för att förstärka hans kraftfulla ego, då kan man ju bli lite trött på att vi inte kommit längre. Men när det gäller ren sexuell objektifiering tex bland musik artister är det väl ändå ganska jämställt?


Jag förstår till viss del vad du menar Tobias, vad det gäller att vi fortfarande i mångt och mycket är fast i våra hopplösa könsroller. Mannens roll är visa råstyrka, mod och förmågan att ta hand om kvinnor och barn, medan kvinnan ska behaga mannen. Men det jag ville visa med videon är en tjej som gör exakt det som de manliga rapparna nu har gjort i massor av år, hon väljer att gravt sexuallisera det motsatta könet. Skillnade som jag ser det, är att Jenna (som är en komiker och bloggare för de som inte känner till henne) gör detta med glimten i ögat, medan många av de manliga rapparna gör detta utan att blinka. För att det inom denna musikgenren är helt normalt att skriva och framföra texter som är helt vidriga mot kvinnor. Nedan föjer några exempel:


I'd never let another chick bring me down
in a relationship, save it bitch
Babysit? You make me sick
Superman ain't savin shit
Girl you can jump on Shady's dick
Straight from the hip, cut to the chase
I tell a muh'fuckin slut to her face

Eminem, Superman

 

Shake dat ass (pop it, pop it)
Shake dat ass (pop it, pop it
Said it must be ya ass cause it ain't ya face
I need a tipdrill, I need a tipdrill

Nelly, E-I

 

I said I wanna let you ride but the rubber might slide
Yous a tipdrill, girl you a tipdrill
Turn that ass up mama put that dip in ya back
And let me tipdrill, just let me tipdrill

Nelly f/ St. Lunatics, E.I. (The Tipdrill Remix)

 

A dirty ho's drawls
That was the cause of it all
(Now I, dont trust no hoe
And do you, know thats how it goes)
I never thought you were the one
that would try to get a nigga like Ms Spunk

Nate Dogg f/ Butch, Pamela Hale & DJ EZ Dick, Dirty Ho's Draw

 

Enter my sex club, I got a slut bent on the floor
100 percent hardcore, a carnivore to whores
I got the pussy meat in my jaw, eating it raw
the period bleeding is pure
pulling at the beads covered in gore
I'll kiss your ass, piss in a glass

Necro, Vaginal Secretion


Jenna, å andra sidan uttrycker i sin rap en frustration över detta faktum, och säger att hon inte längre tänker tåla detta.

I just wanna let everybody know
That I've been told
Since the day I first started growing pubes
To shake my ass
Well guess what
My ass is fucking tired as shit
This time it's your turn to wiggle your man junk for me
I wanna see you shake your motherfucking penis bitch
Jenna Marbles, Bounce that dick


Hoppas denna lååååånga text klargör vad jag ville få fram med videoupplägget!

Bloggtips

Jag måste faktiskt lämna ett litet tips här i bloggen. Av en slump hamnade jag på den här bloggen. Den drivs av en genusintresserad förskollärare (lite som mig själv faktiskt) och som en liten extra twist visade det sig att Bella jobbar på samma förskola som min syster! En liten värld helt klart! Jag brukar gå in och titta på Bellas blogg ett par gånger i veckan, och tycker att hon verkar vara en väldigt duktig och inspirerande pedagog!


Förskolan har nyligen haft en Pippidag! Bild lånad på http://frokenbella.se/

Ombytta rollerVarför inte vända på steken och ägna oss åt lite gammal hederlig objektifiering av manskroppen en stund så här på fredagseftermiddagen!?

Sommartid

Inatt var det återigen dax att vrida klockan åt det ena eller andra hållet. Jag har alltid svårt att minnas åt vilket håll klockan ska, men jag hoppas jag vred den rätt. Annars blir det lite dumt imorgon när jag ska till jobbet.

En som har starka och framför allt genomtänka argument till varför vi helt ska slopa sommartiden, är Örjan Danielsson i Fagersta.Tack Örjan, för dina sakliga och intelligenta argument!

Glädjens dag!

Eller egentligen var väl den äkta glädjens dag igår, för då fick Anna och Ole äntligen hålla sin lille korv för första gången! Själv fick jag sms från Anna vid tolvtiden igårkväll/natt, men då sov jag så gott, så gott. Så jag såg de glada nyheterna först imorse, och jag kan lova att så lätt somjag skuttade ur sängen idag, var det längesen jag gjorde klockan 5.30!

Både mor, far och lille plutten mår bra, men jag har inte velat ringa den lilla familjen än, tänkte att det kan vara gott för dem att få ha några dagar i fred innan jag börjar min telefonterror. För sen kommer den, var lugn för det!! Stor sorg att Sandefjord och Bergen ligger så långt ifrån varandra, men tack och lov för Norwegian air! Kan flyga till Vestlandet på 45 minuter, stackars Anna och Ole kommer bli trötta på att få besök från oss... Men så går det när man skaffar gullungar!


Till och med sötare än så här är den lille ungen! Tro mig, jag har sett bild på underverket.

Vår!

Nu har vi haft helt fantastiskt väder här i Sandefjord i ett par veckor. I söndags hade vi 15 grader varmt och strålande sol, helt underbart! Självklart passade jag och Patrik på att göra lite "våriga" aktiviteter!
Plockat blommor (detta är helt och hållet ljug, då blommorna plockades av ett barn i "min" barnehage)
Planterat blommor (detta är dock sant!)
Plockat påskris och pyntat det

Fikat i solen efter trädgårdsfix


Och jag passade på att måla och pynta påskägg

Dagens outfit

Gudarna ska veta att det här inte är en modeblogg. Överhuvudtaget. Men något sa mig, att om det är någon gång jag ska lägga upp en "Dagens outfitbild" så är det idag.


Speakerröst: "Lisa är idag klädd i en tvärrandig tröja i svartvitt. Detta matchar hon stilsäkert med en svartbottnad kofta med gråa hästar, samt rosa pyjamasbyxor med ekorrar på. På fötterna ser vi den senaste strumpkollektionen från Gina Tricot, rosaoranga sockor med svart tå."


Jo då, även en blind höna kan finna ett korn. Eller var det en mask? Anyway, I´m fabulous!Vår nya tronarvinge

Jag fick en kommentar för ett tag sen:Jag håller med Anna, det hade förmodligen kunnat bli ett ganska kul/småelakt inlägg. Men ärligt talat, har inte lilla Estelle fått tillräckligt med uppmärksamhet? Jag tycker att det är helt fantastiskt att hon har kommit till världen, och att allt har gått bra. Det är alltid helt fantastiskt när ett barn föds, det är ett äkta mirakel. Att ha burit ett barn i 9 månader, alla förhoppningar, rädslor, den enorma glädjen... Men utanför den närmaste kretsen av familj och vänner så är det väl inte så väldigt mycket att skriva om?


Istället så väljer jag här att rikta fokus på några andra mirakel. Små underbara skapelser som inte fått en bråkdel av den uppmärksamhet som Estelle fått.


Stort grattis till alla er nybakade föräldrar där ute, och välkomna till världen, ni stora små mirakel!

Hem ljuva hem

Denna helgen ska vi åka hem till mamsen och papsen. Imorgonkväll hade min bror en spelning på Gamle Port i Göteborg (han är nya stjärnbasisten i ett lovande coverband), men vid halvfyra imorse var det någon jäkel som sprängde puben i luften! Sicket pucko! Det känns verkligen som det går mer och mer utför med Göteborg, sker så mycket skit där. Såklart saknar vi alla nära och kära i stan, men många gånger så känns det väldigt bra att vi valt att flytta därifrån, klimatet är galet hårt.

Vi hade verkligen sett fram emot att se Calle briljera på scenen, nu får vi istället placera våra rumpor i soffan och se på melodifestivalen. Inte riktigt lika spännande kanske..


Bild lånad på expressen.se

Blir som vanligt mycket omkringflängade när vi är i Göteborgsområdet. Vi vill ju så gärna hinna med så mycket som möjligt, och framför allt hinna träffa så många som möjligt. Men en helg går så fort! Tack och lov så är det snart påsk, och då ska vi vara hos päronen i 5 (!!) dagar! Ska bli så skönt, att ha lite extra tid att hinna med det som man så gärna vill.

Smarta vänner och släktingar!

Blir så glad när jag läser intelligenta och genomtänkta kommentarer från fina fastrar och vänner! Folk som förstår det viktiga i att ha ett genustänk, mer sådant åt folket!

Blir lite ledsen när jag läser min fasters kommentar, för det visar så tydligt hur många föräldrar tänker. Blått är en neutral färg, för det är en "typisk pojkfärg". Rosa däremot är en "flickfärg", och det gör att det blir väldigt kontroversiellt att presentera den färgen för sin son. Jag vet många föräldrar som inte vill klä sina söner i rosa "för att de riskerar att bli retade av sina kompisar då". Det är ju sjukt! Tänk att en färg kan väcka så mycket känslor och tankar. Återigen ett tydligt tecken på stark den hegemoniska maskuliniteten är i samhället.Underbara Anna, (på bloggen känd som naboanna) min vän i Bergen länkade till min blogg förut idag. Och någonstans på vägen uppstod det stora missförstånd....Annas bekanting trodde seriöst att Anna hade problem med att hitta blå kläder till sin lilla räka i magen. Jag undrar om Beate överhuvudtaget har varit inne i någon av de stora butikskedjorna de senaste åren. Jag var precis inne på www.hm.se och behövde inte titta många sekunder för att se de stora skillnaderna som de väljer att presentera på "pojk- och flickkläder".

Titta även på barnmodellerna, flickan sitter stilla och visar upp kläderna, med ett gulligt lite spänne i håret, medan pojken presenteras som aktiv och i full fart.Och HM är tyvärr inte unika. Precis som Anna skriver på facebook så är de i gott sällskap av Lindex, Cubus, med flera. För det är det här som småbarnsföräldrar "vill ha". Jag håller både tummar och tår för att fler och fler vaknar och inser att ett så här könssegregerat samhälle inte gangnar någon. Allra minst barnen.

Könsrollsbingo

Appropå förra inlägget.....


Internationella kvinnodagen....

... och facebook, twitter och andra sociala medier fullkomligt svämmar över av gratulationer. Till mig, till dig, till alla kvinnor på jorden. Måste säga att jag har väldigt svårt att förhålla mig till de gratulationer som sprids över internet som en löpeld. Kanske för att ”rollen” som kvinna inte är helt okomplicerad? Jag har svårt att känna mig nöjd med att ha en dag om året som jag som kvinna kan räkna som ”min” dag, medan 364 andra dagar tillhör männen.

 

Som kvinna är jag ständigt en andra klassens medborgare tack vare de samhällstrukturer som vi alla, både män och kvinnor (de som påstår att orättvisorna i samhället bara är männens fel borde läsa på lite till) hjälper till att upprätthålla. Som förskollärare så ser jag detta varje dag, i form av en kommentar från kollegor”men de här skorna kan ju inte vara dina Pelle, de är ju rosa”, eller ”vilken fin klänning du har idag Alma, vad söt du är!”.

 

"Vuxnas sätt att bemöta flickor och pojkar liksom de krav och förväntningar som ställs på dem bidrar till att forma flickors och pojkars uppfattning om vad som är kvinnligt och manligt. Förskolan skall motverka traditionella könsmönster och könsroller. Flickor och pojkar skall i förskolan ha samma möjligheter att pröva och utveckla förmågor och intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsroller." (Skolverket, 2010:4) *

 


När vuxna människor med utbildning inom ämnet (trots att alla i förskolan inte är förskollärare, så har de allra flesta i alla fall fått gå på diverse fortbilningar mm) har svårt att få huvudet ur arslet och tänka lite mer än näsan räcker, så blir jag faktiskt lite skrämd. Vad lär vi egentligen våra barn 2012? Dessa tankar, som grundas redan när barnet är i magen(bara tänk på alla som vill veta sitt ofödda barns köns, för att kunna ”planera bättre”) följer oss sedan genom livet.


I Sverige så har jag som kvinna i snitt 17% lägre lön än en man. Och det håller de allra flesta med om att det är fel, helt befängt. Men problemet är inte att jag har bröst och snippa, utan problemet är att vi fortfarande ägnar oss åt könsrollsuppfostran. Flickor och pojkar fostras olika, de uppmuntras olika och bemöts olika. Att vi senare får olika förutsättningar säger sig självt.
* Skolverket (2010). Läroplan för förskolan Lpfö 98. ([Ny, rev. utg.]). Stockholm: Skolverket.

Kärleksförklaring